Svart historia – Haiti den första fria svarta republiken

haiti

Haiti:

 

Amit Levins instagramkonto Svart historia bjuder på underbar läsning i 5 avsnitt om världens främsta land (som råkar vara mitt födelseland…).

 

Utdrag ur https://svarthistoria.com/blog/haiti-den-frsta-svarta-republiken-del-5 :

L’Ouverture attackerade i slutet på 1800 den närliggande spanska kolonin Santo Domingo, vilket ledde till att slavarna där friades. 1801 utropade han sig själv till Saint-Domingues guvernör på livstid. Vilket betonade vikten av svart självstyre och manade till skapandet av en svart stat.

Detta fick därför år 1801 Napoleon att skicka en fransk invasionsstyrka till ön med uppdraget att säkra det franska styret. Och enligt vissa källor återinföra slaveriet.

När fransmännen året efter anlände till ön mötte de hård opposition från rebellerna. Vissa historiker menar att fransmännen blev genuint chockade av motståndet. Eftersom många av dem ansåg att det låg i svartas natur att vara slavar och att de därför skulle välkomna bojorna.

Våren 1802 nådde de båda sidorna en överenskommelse. När Toussaint L’Ouverture gick med på att lägga ned sina rebelltruppers vapen i utbyte mot ett löfte om att Frankrike inte skulle återinföra slaveri, bland annat. L’Ouverture förråddes dock, greps och skeppades till Frankrike där han dog i fångenskap 1803.

I L’Ouvertures frånvaro tog hans andreman Jean-Jacques Dessalines över som ledare. Regnsäsongen förde med sig en ny epidemi av gula febern. Så under de kommande åren skulle båda sidor lida stora förluster.

 

ovalier.se